bloopers-video-elearningHet maken van video’s bij e-learning is duur en een ingewikkelde klus. Afgelopen week was ik bezig met het maken van een script voor handen wassen in het ziekenhuis waarmee mijn filmer op pad moest. En ik realiseerde me weer eens hoeveel erbij komt kijken. 

Ik laat je kennismaken met een paar bloopers van mezelf en anderen, zodat jij die niet hoeft te maken.

Tip 1: Maak glasheldere instructies

Denk goed na welke instructies je geeft aan je filmers. Zoals bij alles wat moeilijk en duur is komt het aan op de goede voorbereiding en op de instructies die je meegeeft: mensen kunnen geen gedachten lezen. Je filmer is niet altijd even goed bekend met de situatie die jij wilt filmen. Dus denk na over bijvoorbeeld kleding en shots die je gaat nemen: moet het een breedteshot zijn waarin je bijvoorbeeld de hele ruimte kunt zien, of wil je juist dat er ingezoomd wordt en wat moet de kijker precies gaan zien? Een uitgebreide briefing vooraf kan je ook helpen om met je filmer de aanpak te bespreken.

De blooper die ik heb, gaat over witte jassen. Ik vroeg studenten van een Hogeschool filmpjes te maken en zij zijn daarmee aan de slag gegaan. Ik had een aantal aanwijzingen genoteerd en uit de groep studenten kwamen geen aanvullende vragen. Doelgroep van de filmpjes zijn verzorgende medewerkers. Onderwerp: omgaan met cliënten die een chronische ziekte hebben.

Blooper met witte jassen…

Toen ik de filmpjes uiteindelijk terugzag, bleek dat de meeste filmers hadden opgevat dat verzorgenden witte jassen dragen. Verzorgenden dragen alleen geen witte jassen; dokters dragen witten jassen. De hoofdpersoon in witte jas is voor een verzorgende niet herkenbaar als ‘een verzorgende’. En daarmee zijn de filmpjes onbruikbaar en konden ze bijna allemaal in de prullenbak. Zonde!

Nog een blooper: de trouwring

Een ander voorbeeld: niet van mijn hand, maar iets wat een collega van mij tegenkwam. In een e-learning van een grote horecaketen over handhygiëne draagt de figurant tijdens het handen wassen een trouwring. Oeps! Want één van de regels bij uitvoeren van handhygiëne is, dat je geen sieraden aan de handen draagt, ook geen trouwring. Denk dus goed na welke instructies je geeft aan je filmers. En dat komt erg precies.

Blooper: een afleidende foto

Voor een video over bed verschonen, gebruikte mijn filmer als decor zijn eigen slaapkamer. Praktische aanpak. Alleen die levensgrote foto van hem en zijn vrouw leidde een beetje af van het doel ‘Hoe verschoon je een bed’… Gelukkig was de foto makkelijk uit te monteren, maar je kunt je voorstellen dat het niet altijd zo makkelijk weg te poetsen is.

Tip 2: Zorg dat duidelijk is wat de cursist opsteekt van de video

Is het voor de cursist duidelijk wat je wilt zeggen met de video? Bij deze blooper denk ik aan een voorbeeld van een video over maaltijdambiance. Het is een video met een muziekje eronder waarin de eetzaal in een verzorgings- of verpleegtehuis getoond wordt. Er staan tafels, er zijn medewerkers, er wordt eten opgeschept; de bewoners zitten aan tafel. Maar het is volstrekt onduidelijk waar je naar kijkt: is dit een situatie die verbetering behoeft? Of is dit juist een situatie waarin het perfect gaat?

Net als filmers kunnen cursisten kunnen geen gedachten lezen. Verduidelijk dus met gesproken tekst of met geschreven tekst wát je punt is. Waar moeten cursist op letten? Wat gaat hier goed? Wat gaat hier fout?

Tip 3: kort, kort, kort!

In vervolg op de vorige tip: houd je video kort, kort, kort. Je kunt echt al heel veel duidelijk maken in 1 tot 1,5 minuut. Dus: film je een situatie waarin een thuiszorgmedewerker iets gaat overleggen met de cliënt? Start dan bij de overlegsituatie. En knip het stuk vanaf de deurbel tot daar eraf. Scheelt tijd en geld bij het maken en tijd en ergernis bij de cursist die ernaar moet kijken. Driedubbele winst dus!

Tip 4: weet welk device je doelgroep gebruikt

Het is belangrijk om je doelgroep te kennen en te weten op welk apparaat je cursist het online lesmateriaal bekijkt. En zit er geluid op die device? Op veel computers op de werkplek zit namelijk geen geluidskaart. Als mensen geen geluid hebben, dan is geluid optioneel en zul je dus uit begeleidende teksten duidelijk moeten maken wat er gebeurt in het filmpje of wat je doel is met het filmpje.

Mobiele apparaten zoals tablets nemen een enorme vlucht. Er wordt verwacht dat er dit jaar meer tablets worden verkocht dan desktops. Dat betekent dat het zeker een pro is voor je onine lesmateriaal als deze werkt op tablets en iPads. Mp4 is een goed formaat als je ook tablets wilt bereiken, flash dan weer beter niet.

Tip 5: alle materialen verzamelen!

Heb je alle materialen die nodig zijn als je de video wilt gaan maken? Bij handhygiëne was bijvoorbeeld een toiletruimte nodig om op te nemen met daarin een zeepdispenser met elleboogbediening, een kraan met elleboogbediening, papieren handdoeken, een pedaalemmer met voetbediening en een figurant (zonder ringen, met korte, ongelakte nagels) die een witte doktersjas met korte mouwen draagt. Het moet er allemaal zijn, anders verlies je kostbare tijd. Of maak je een filmpje dat niet voldoet.

Nog 2 extra tips:

  1. Gebruik een microfoon om omgevingsgeluiden te verminderen en geluidskwaliteit te verbeteren.
  2. Als je een schermopname op je computer maakt van een live gebeurtenis, zet alle andere programma’s dan uit, zodat er bijvoorbeeld geen meldingen van mail of Facebook in je video verschijnen. 

Ik ben erg benieuwd naar jouw bloopers met video, en tips zijn uiteraard ook van harte welkom! 

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.