E-learning is breder dan online een module maken. Je kunt bijvoorbeeld ook een webinar organiseren. Net als bij een online module heb je dan het voordeel dat deelnemers niet hoeven te reizen en dat je toch met elkaar kennis kunt uitwisselen. In een webinar ‘ontmoet’ je elkaar online en kan de organisator bijvoorbeeld een presentatie geven en daarover met de deelnemers in gesprek gaan. Heel handig voor drukbezette professionals in zorg en welzijn.
Wat is een webinar?
Een webinar is een online presentatie met beeld en geluid waarvoor je (grote) groepen deelnemers kunt uitnodigen. Deelnemers en organisatoren kunnen met elkaar praten, chatten, vragen stellen en bijvoorbeeld polls beantwoorden.
Wat kun je met een webinar?
In een webinar kun je cursisten laten kennismaken met een bepaald onderwerp en dit kan best met een grotere groep van 100 deelnemers. Of je kunt juist insteken op verdieping als je bijvoorbeeld een online module hebt gemaakt. In een webinar licht je dan een aantal dingen mondeling toe en kunnen deelnemers vragen stellen. Een webinar kun je ook prima gebruiken om een discussie te voeren om aan meningsvorming te doen. Dan zit je wel aan een beperktere groepsgrootte.
Diverse aspecten: voorbereiding gevraagd!
Er zitten diverse kanten aan een webinar en daarom is het ingewikkelder dan gewoon een praatje houden. Dat wil niet zeggen dat je dat niet moet doen, maar wel dat je van tevoren goed moet nadenken over hoe je dat gaat doen. Die verschillende kanten zijn techniek, communicatie en presentatie.
1 Verdeel de lasten
Omdat je die verschillende aspecten hebt aan een webinar is het belangrijk om taken en verantwoordelijkheden goed te benoemen. Vergeet ook niet om verantwoordelijkheden duidelijk te benoemen zodat voor iedereen duidelijk is wat hij/zij moet doen en dit ook daadwerkelijk gebeurt. In het voortraject heb je al bepaald wat je wilt met het webinar, wie je gaat uitnodigen en welke techniek je gebruikt.
2 Verstuur je deelnemers een uitnodiging en … reminders
Dat klinkt heel logisch, maar is erg belangrijk. Zo weten deelnemers wat ze kunnen verwachten en ook niet onbelangrijk: door de reminders vergeten ze het minder snel. Het is goed om je te realiseren dat je een uitnodiging voor een webinar geen maanden vooraf hoeft te versturen. Eén tot twee weken van tevoren is echt vroeg genoeg.
3 No-show voorkomen
Deelnemen aan een webinar is betrekkelijk anoniem en (meestal) gratis. Maar daarmee is het erg makkelijk voor deelnemers om zich in te schrijven maar niet te komen opdagen, de no-show. Maak het aantrekkelijk voor mensen om live deel te nemen door vooraf duidelijk te zijn over gelegenheid tot vragen stellen en andere interactie. En misschien heb je een speciale bonus als mensen er live bij kunnen zijn …
4 Kies voor betrouwbare techniek en oefen!
Een gedeelte van een webinar bestaat uit techniek. Mijn tip zou zijn: ga voor betrouwbare techniek, want het is heel vervelend als je helemaal klaar zit om je webinar te houden en er zijn technische storingen of de deelnemers kunnen niet inloggen. Zelf gebruik ik GotoWebinar. En oefen ruim van te voren met die techniek.
5 Boei de deelnemers
Maak je presentatie pakkend en trek je deelnemers mee in je verhaal. Dat kun je doen door de presentatie zelf en door het vormgeven ervan. Je maakt het aantrekkelijk met beeldmateriaal (foto, illustratie of grafiek) en noteer in steekwoorden je verhaal.
Je kunt deelnemers ook meenemen in je presentatie door voorbeelden of casussen te geven die herkenbaar zijn en door vragen te stellen. De techniek geeft je mogelijkheden om interactief te zijn, maak daar ook echt gebruik van. Stel vragen, laat mensen stemmen, maak polls, zet de microfoon open voor een deelnemer om iets te vragen, of iets toe te voegen.
Ik ben heel erg benieuwd wat jouw ervaringen zijn met webinars en hoe jij ze inzet of zou willen inzetten. Ik zie je reactie graag.
PS: Dit artikel is uit het leven gegrepen. Afgelopen donderdag hield het NJi haar eerste webinar, waarbij ik het team ondersteund heb in de aanloop naar het webinar. Ze kunnen terugkijken op een geslaagd webinar: veel deelnemers, veel interactie en enthousiasme bij deelnemers en presentatoren.
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.
