E–learning Voetzorg: verzorgenden en verpleegkundigen bekwaam

Voetzorg nu uitgevoerd door verzorgenden en verpleegkundigen

Het Zorginstituut Nederland oordeelde in 2018 dat ‘gewone’ voetzorg valt onder persoonlijke verzorging. En daarmee is voetzorg gebudgetteerd in de algemene Wlz-budgetten. Alleen als een zorgvrager een medisch voetprobleem heeft, worden de kosten van de pedicure vergoed. Klinkt logisch, maar wat betekent dat dan?

e-learning Voetzorg - Elearning Made EasyVerschuiving van pedicure naar verzorgenden en verpleegkundigen

De pedicure in de Wlz wordt alleen nog bekostigd bij medische voetzorg. Voor ‘gewone’ voetzorg mag de organisatie zelf kiezen wie dit doet, pedicure of verzorgenden/verpleegkundigen. Maar een pedicure kost meer. En dus zie je in toenemende mate dat verzorgenden en verpleegkundigen de ‘gewone’ voetzorg doen.

Voetzorg in de Wlz en de Zvw

Kostentechnisch valt de pedicure bij Wlz-zorgvragers met behandeling in het Wlz-pakket. De zorgorganisatie mag de zorgvrager hiervoor dus geen aanvullende kosten in rekening brengen. Bij een zorgvrager zonder behandeling betaalt de zorgvrager de pedicure zonder medische noodzaak zelf. In de Zvw blijft voetzorg zoals het altijd was. Voor medische voetzorg kan een zorgvrager naar de pedicure, denk aan diabetes. Onderaan dit artikel vind je een link naar zorgwijzer met precieze informatie.

Niet bekwaam in voetzorg

Maar voetzorg is heel lang voorbehouden geweest aan pedicures. En dus voelen de meeste verzorgenden en verpleegkundigen zich niet bekwaam om dit ook daadwerkelijk te doen. Ook zat voetzorg niet in hun opleiding. Dat veroorzaakt dus een kennisgat. Wat nu? Gelukkig hebben wij de e–learning Voetzorg paraat.

Basiskennis in e–learning Voetzorg

In de e-learning Voetzorg leert de cursist de belangrijkste basis over voetzorg, hoe ze dat op een goede manier uitvoert, wie ze bij veel voorkomende voetproblemen kan vragen en hoe ze van voetzorg een verwenmomentje voor de zorgvrager maakt.

Altijd beschikken over de nieuwste e-learnings

Als lid van onze Leren=Leuk Academie kun je altijd over alle modules beschikken (muv de e–learnings rond Omaha System). En als lid denk je mee over nieuwe e–learnings. Ook Voetzorg is als onderwerp aangedragen door 1 van onze leden. Zo helpen we jou op weg naar nog betere zorg!

Kijk hier voor ons aanbod voor zorgorganisaties, voor GHZ-organisaties, voor ZZP-ers of ga direct naar de webshop.

Ook vaardigheden onder knie?

Het vijlen en knippen van nagels is een vaardigheid. Aanvullend op de e–learning heeft Oppstap, partnerorganisatie van E–learning Made Easy, een ondersteunend aanbod. Heb je interesse, laat het ons via het contactformulier weten.

Bronnen

Zorginstituut Nederland over Persoonlijke verzorging in de Wlz

Zorginstituut Nederland Standpunt Voetverzorging in de Wlz

Zorgwijzer: pedicure vergoeding (2021)

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.