Iedereen kan een Powerpointpresentatie maken en ook een PDF lukt vaak prima. Powerpoint en PDF kun je in een leerplatform uploaden. Hoezo is e-learning ontwikkelen dan zo *** duur?

1. Docentonafhankelijk

waarom E-learning zo duur kan zijnCursisten doorlopen de e-learning zelfstandig. Dat betekent dat je de lesstof zodanig aanbiedt dat het volkomen duidelijk is. Vraagtekens die niet worden opgelost bij cursisten leiden namelijk tot 2 mogelijkheden: de cursist haakt af en stopt met de e-learning. Volkomen onwenselijk.

 

Of de cursist maalt (onbewust) door over zijn vraag, wat hersencapaciteit vreet en ervoor zorgt dat de cursist weinig kennis opneemt. Ook al geen goed plan. Om te zorgen dat de lesstof duidelijk en logisch is voor de cursist moet je een uitgekiend ontwerp maken en dit vraagt heel veel tijd.

2. Meer dan alleen tekst!

E-learning biedt de mogelijkheid om cursisten meer aan te bieden dan alleen tekst en een plaatje. Maar dat maakt het ook kostbaar. Want het ontwikkelen van goed beeld, audio, film en toetsvragen vraagt om expertise en wederom: veel tijd. En dat geldt ook voor het creëren van aanvullend ondersteunend materiaal, zoals een checklist en een transferopdracht.

3. Interactieve elementen

Met een interactief element kun je bijvoorbeeld een tijdpad uitbeelden van een proces. Of het verschil uitleggen tussen subjectief en objectief.  A) dat moet je goed uitdenken didactisch gezien en B) dat moet geprogrammeerd worden. Dat vraagt veel ontwikkeltijd en ook veel testen. En is dus kostbaar.

4. De techniek

Organisaties willen bijhouden wat medewerkers doen in hun leermanagementsysteem. En dus moet bijvoorbeeld een toets een bepaalde score aangeven. Dat betekent dat de e-learningmodules zodanig gemaakt worden, dat dit ook kan. Dit stuk noem ik altijd de wasstraat. Het zal je niet verbazen dat ook dit een tijdrovende en daardoor kostbare klus is.

5. Veranderingen gaan snel

E-learning is online leren en op internet gaan de veranderingen snel: flash was bijvoorbeeld jarenlang de standaard voor e-learning. Sinds de komst van de iPad heeft flash helemaal afgedaan… En ook in de zorg zelf gaan de veranderingen snel, denk maar aan Omaha dat nu ineens helemaal hot is, maar ook allerlei veranderingen in regelgeving zoals de Wet Zorg en Dwang, inzet van beeldzorg. Dat vraagt dus om voortdurende investering in inhoud en techniek.

E-learning ontwikkeling is dus enorm tijdsintensief en vraagt om specifieke expertise. Benieuwd hoeveel ontwikkeltijd 1 uur kost? Op deze (Engelstalige) blog lees je de resultaten van een onderzoek hiernaar bij 249 organisaties.

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.