e-learning platform“We willen aan de slag met e-learning. Maar hebben we echt een leerplatform nodig? En hoe moet dat met onze zwaarbelaste ICT afdeling? Om maar niet te spreken over het netwerk dat niet erg snel is…” Deze vragen krijg ik regelmatig van verschillende organisaties. Hieronder licht ik toe waarom je een leerplatform nodig hebt en welke oplossingen er zijn die zorgen voor een minimale belasting van de ICT-afdeling en je netwerk.

Een e-learning platform, maar waarom?

Waar heb je eigenlijk een e learning platform voor nodig? Ik vergelijk modules graag met elektronische boeken en een leerplatform met een e-reader. Het leerplatform maakt het mogelijk dat cursisten de elektronische boeken kunnen lezen. Aan alleen bitjes en bytjes heeft de cursist immers niet zoveel. Maar… een leerplatform zorgt er ook voor dat je als organisatie (of als teammanager) de cursisten kunt volgen in hun leerproces. Niet alleen is dat een eis die de Inspectie stelt, maar het bied je als organisatie ook voordelen om de zorg kwalitatief goed te plannen.

Herken je de volgende situatie? “Hallo, met de transferverpleegkundige van Ziekenhuis Snel weer Beter. We sturen morgen patiënt Janssen naar huis en er is van de week een tracheostoma geplaatst. Nemen jullie vanaf morgen de zorg op je?” Een patiënt met tracheostoma heb je niet elke dag, maar je wilt wel zeker weten dat je een medewerker stuurt die bekwaam en bevoegd is. Met het juiste leerplatform kun je in één oogopslag zien welke medewerker bevoegd is om deze handelingen te doen.

Eis 1: Leerplatform inzichtelijk en motiverend

Uiteindelijk draait het bij e learning  platforms om leren van de deelnemers. Deelnemers moeten zonder problemen kunnen inloggen en (in mijn visie) maar 1 ding kunnen doen: leren. Een goed leerplatform motiveert deelnemers. Voor de organisatie is het van belang dat inzichtelijk is wat een medewerker heeft gedaan. Je wilt in 1 oogopslag zien welke medewerkers van je team die tracheostoma kunnen verzorgen.

Eis 2: Leerplatform in the cloud

Veel zorgorganisaties kampen met een ICT-afdeling die het al erg druk heeft en een netwerk met beperkte mogelijkheden. Mijn advies zou daarom ook altijd zijn om een leerplatform te kiezen dat “in the cloud” draait. Niet alleen ontlast je zo het netwerk, je weet ook zeker dat alle medewerkers kunnen inloggen vanaf elke plek. Bovendien ben je dan zelf niet verantwoordelijk voor het doen van updates, wat weer gunstig is voor je ICT afdeling imdat

Eis 3: Leerplatform werkt ook op tablets

Mobile learning is hot. In de e-learningtrajecten die wij doen, horen we in de evaluatie dat veel deelnemers deze volgen op hun tablets. Bij Driezorg doen we mee aan een pilot en zij doen ook een pilot met een andere aanbieder: die is niet compatible voor tablets. Het lijkt logisch om te veronderstellen dat alle leerplatforms op tablets werken, maar vraag hier zeker op door en verzeker je dat het ook al echt werkt op een tablet. Niet dat ‘eraan gewerkt wordt’. Dat kan namelijk nog best een tijd duren. (Ook belangrijk: werkt de e-learning die je aanschaft op tablets?)

Eis 4: Koppeling personeelssysteem-leerplatform

Zeker voor grote organisaties is het handig als er een koppeling is tussen je personeelssysteem en het leerplatform. Zo hoef je gegevens maar 1 keer in te voeren. Wel zo efficiënt. Overigens is dit altijd maatwerk, bij elk leerplatform. En is het vooral afhankelijk van het aantal deelnemers (50 of 5000) of je ervoor kiest om die kosten te gaan maken.

Eis 5: ervaringen andere zorgorganisaties

En dit is ook altijd een goede vraag: kunnen we in contact komen met een zorgorganisatie bij wie het leerplatform al werkt? Zo kun je gebruikerservaringen horen en krijg je meer zicht op de mogelijkheden en onmogelijkheden van een systeem.

Onbegrijpelijk Chinees en je wilt ondertiteling?

Mocht jouw organisatie staan voor de keuze van een leerplatform, dan zijn bovenstaande vragen een goede start. Ik hoor ook dat organisaties ‘het hele gedoe’ nog 2 jaar voor zich uitschuiven omdat het een megaklus zou zijn. Natuurlijk vraagt het aandacht, tijd en investering maar minder dan je denkt. Neem gerust contact op als je meer wilt weten. Of als je de leveranciers in Chinees hoort spreken en ondertiteling wilt in begrijpelijk Nederlands.

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.