Regelmatig krijgen we de opmerking dat er een fout op de website staat. Er staat namelijk nog steeds verpleegkundige niveau 5. Toch is dat niet omdat we te lui zijn om het te veranderen. Wat dan wel?
NLQF Niveau 6
Het NLQF is in 2016 in Nederland geïntroduceerd zodat het binnen Europa makkelijker te maken voor verpleegkundigen om in een andere lidstaat aan de slag te gaan. In het NLQF schema zijn er 8 niveaus. En daar gaat het mis, want die niveaus lopen niet synchroon met bestaande indelingen. In de NLQF staat niveau 6 voor een bachelor oftewel een HBO opleiding. NLQF niveau 5 is een Assiociate degree. Dat opleidingsniveau kennen we in Nederland niet. Nou ja, het wordt nu mondjesmaat geïntroduceerd vanwege NLQF.
Maar…
Bij een nieuw stelsel horen ook nieuwe, net andere eisen. Officieel moet een zorgopleiding een aanvraag doen bij het CZO. En hoewel een HBO opleiding in principe matcht met NLQF niveau 6 moet een opleiding daar wel voor geaccrediteerd worden. Ofwel: langs de meetlat of ze voldoen aan de eisen. Niet elke HBO opleiding is daarmee automatisch een NLQF niveau 6 niveau.
Maar hoe zit het dan met indiceren?
Vanaf 1 januari 2015 is de indicatiestelling voor verzorging en verpleging aan huis weer terug naar de wijkverpleegkundige. Vanwege het tekort aan wijkverpleegkundigen was er tot en met 2017 een overgangsregeling. Toen mochten ook onder voorwaarden niveau 4 verpleegkundigen een indicatie stellen.
Nu hoor ik je denken: is dat tekort dan opgelost? Nee. Dat niet. Maar de beroepsvereniging V&VN en de zorgverzekeraars besloten toch dat uitsluitend HBO opgeleide verpleegkundigen (voorheen dus niveau 5) mogen indiceren. Overigens hebben sommige organisaties ontheffing op deze HBO-eis. ?!#@$ En nee, ik snap dit ook niet.
Wanneer niveau 5 of niveau 6 verpleegkundige?
Blijft de vraag: wanneer mag je indiceren?
Wel HBO opgeleid, niet verpleegkundig
We krijgen ook de vraag of bijvoorbeeld een verzorgende opleiding aangevuld met een andere HBO-opleiding, zoals HBO maatschappelijk werk, fysiotherapie of podoloog geldt als niveau 5 verpleegkundige. Het antwoord is dat dat niet telt wijkverpleegkundige. Volgens de officiële richtlijnen ben je ook geen niveau 5 verpleegkundige als je alleen beschikt over een afgeronde in service-opleiding (A, B of Z) Hiermee wil ik niks zeggen over de geschiktheid van iemand om wel of niet de indiceren. Het gaat om de vraag wat de zorgverzekeraars eisen en wat het Normenkader hierover zegt.
Leer indiceren: efficiënt en effectief met e-learning
Er is een tekort aan niveau 5 verpleegkundigen om te indiceren. Een gat in de markt dus 😉 Wil je aan de slag met indiceren? Voordat je gaat indiceren is het nodig dat je op de hoogte bent van de nieuwe wet- en regelgeving. En aan welke eisen moet een indicatie eigenlijk voldoen? Deze kennis neem je tot je in de e-learning Vakbekwaam Indiceren met Omaha System.
- Voldoet aan alle vereisten
- Vandaag aanmelden, morgen beginnen
- Op je eigen moment en tijd
- Met herkenbare praktijksituaties
- Na afronding 10 accreditatiepunten bij kwaliteitsregister bij je wijkverpleegkundige punten
Vraag de brochure aan
Naar de webshop | Offerte aanvragen (vanaf 10 personen)
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.

Heel duidelijk beschrijven. Helderheid.