Er is natuurlijk heel veel e-learning verkrijgbaar die je ‘zoals die is’ kunt aanschaffen; confectie dus. Maar soms heb je specifieke e-learning nodig oftewel maatwerk. Wanneer is het zinvol om maatwerk e-learning in te zetten en hoe houd je de kosten in de hand? 

Wanneer heb je maatwerk e-learning nodig?

maatwerkAls je een specifieke vraag hebt en er is alleen e-learning die niet of niet goed genoeg past bij wat je medewerkers wilt leren. Dat kan bijvoorbeeld een onderwerp zijn dat heel eigen is voor de organisatie; omdat je bijvoorbeeld een aparte doelgroep van cliënten bedient waardoor de reguliere e-learning niet voldoet. Óf als je een specifieke behandelmethode of visie op bepaalde zaken hebt.

Wanneer loont maatwerk e-learning?

Om maatwerk e-learning te willen gaan ontwikkelen is het een goede vraag of het loont om e-learning te ontwikkelen (want duur in maken). In praktische zin is het natuurlijk altijd zo dat als heel veel mensen er gebruik van gaan maken over een langere periode en je vervangt daar een deel van klassikale scholing mee, dat je dan uit kunt rekenen hoeveel je gaat besparen. Het aantal medewerkers per jaar wat de e-learning gaat doen en de kosten die je bespaart op klassikale scholing; daar is een rekensom van te maken.

Eén van de voordelen van e-learning die onze cursisten altijd noemen, is dat het fijn is dat je kunt teruggrijpen naar het materiaal; “Hoe zat het nu ook weer precies?”. Ook al ben je in de praktijk aan het werk en word je ervarener in bepaalde dingen, je hebt toch weer andere vragen dan in het begin.

E-learning ontwikkelen is *** duur, toch?

Is maatwerk e-learning dan nuttig? Zeker als je het hebt over een specifieke vraag, dan kan het zeker nuttig zijn. Het is vooral belangrijk om dan goed na te denken “Wat wil ik nu precies dat mensen leren?” en houd het daarbij. Voor allerlei zijpaadjes, allerlei extra dingen, daar is e-learning minder geschikt voor en daar is het ook in de regel te duur voor om te maken. Door te werken in een vast format, kun je kosten besparen.

Bling-bling vermijden

Ander ding is ook: (té) veel bling-bling maakt e-learning ook duurder. Dus filmpjes, ingewikkelde interactieve oplossingen, games; allemaal hartstikke leuk maar dat maakt het duurder. Vraag is ook in hoeverre medewerkers daar altijd op zitten te wachten. Mijn ervaring is dat medewerkers gewoon willen leren en zo snel mogelijk hun doel willen bereiken. Met die bling-bling kun je je afvragen of dat lukt. Zelfs een filmpje van 1,5 minuut wordt al als lang beschouwd…

Wat kun je zelf doen?

Een ander ding is ook dat je na kunt gaan wat je eigenlijk in je eigen organisatie kunt doen. Als je bijvoorbeeld filmpjes of foto’s wilt toevoegen, juist als het gaat om iets specifieks voor de eigen organisatie, dan is dat heel goed zelf te doen. En in elke organisatie werken mensen die als hobby fotograferen hebben of filmpjes maken, daar kun je dus een heel eind mee komen.

Maatwerk e-learning voorbeelden: inwerktraject

Denk bijvoorbeeld aan een inwerktraject met nieuwe medewerkers. Een deel daarvan kun je via e-learning doen. Je maakt mensen bekend met de nieuwe organisatie; je legt ze een aantal regels uit, bijvoorbeeld over – ik noem maar wat dwarsstraten – ziektemeldingen, op vakantie gaan, formulieren. Maar ook de visie van de organisatie kan daarin besproken en uitgelegd worden.

Misschien heb je wel een filmpje van de bestuursvoorzitter of de directeur. Zo kun je dat dan op een interessante manier vormgeven en ook zorgen dat mensen daar makkelijk naar terug toe kunnen komen als ze denken “oh ja, hoe zat dat ook weer met die ziektemelding?” en “Waar geef ik mijn vakantieplannen door?”. Dat soort zaken.

Maatwerk e-learning voorbeelden: omgaan met jong dementerenden

Iets anders is het natuurlijk als je werkt voor een specifieke doelgroep. Ik heb hier niet iets heel specifieks uitgekozen, maar je zou behoefte kunnen hebben aan een e-learningmodule over omgaan met jong dementerenden. De meeste mensen met dementie zijn al op hogere leeftijd, maar er is natuurlijk ook een groep mensen die helaas al op jongere leeftijd dementie krijgt. Dat vraagt een andere benadering voor zowel de cliënten als voor de familie van de cliënt.

Benieuwd of er in jouw organisatie behoefte is aan maatwerk e-learning. Ik hoor het graag in de reacties of mail me.

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.