E-learning kan enorm kostenbesparend zijn. Omdat e-learning in de regel minder tijd kost dan een klassikale cursus. Omdat je medewerkers niet op een ongunstig moment in de zorgverlening naar een cursuslokaal stuurt. Omdat je veel minder tijd en geld kwijt bent met administratieve organisatie, zoals plannen, bijhouden wie de scholing heeft gevolgd. Maar… e-learning is erg duur in het ontwikkelen. Wanneer leent een onderwerp zich nu voor e-learning?
Is het onderwerp geschikt voor online leren?
Geschikte onderwerpen zijn onderwerpen waar de hoofddoelen zijn dat cursisten kennis vergaren, theorie opdoen en/of simpele vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan een onderwerp als handhygiëne. Dat leent zich uitstekend voor e-learning. Handen wassen en handdesinfectie zijn simpele vaardigheden. Belangrijk detail van handen wassen is dat je de handen 20 seconden onder de kraam houdt.
Maar de handeling op zich is niet ingewikkeld. En verder gaat het om kennisoverdracht over hygiëne. Welke vorm van handhygiëne pas je in een bepaalde situatie toe? Dat kan prima met een e-learning.
Als je leerdoelen ook uitwisseling, reflectie of complexe vaardigheden bevatten, dan is het logisch om blended leren te overwegen. De cursist doet de theorie bijvoorbeeld met e-learning en in het klaslokaal kun je de uitwisseling of reflectie organiseren. Zo kun je het beste van online leren combineren met voordelen van klassikale scholing.
Wanneer loont ontwikkeling van e-learning?
Dat betekent dus dat je moet nadenken of het loont om e-learning te ontwikkelen. Is de verhouding tussen de kosten en opbrengsten groot genoeg? In feite is dit een verhouding tussen aantallen cursisten en het aantal uur scholing dat je gaat besparen en de kosten voor de ontwikkeling van e-learning.
Stel dat je nu een inwerktraject hebt van tien dagen en je wilt dat terugbrengen naar de helft, dus nog maar vijf dagen. Je bespaart dan 5 werkdagen. Er zijn 30 medewerkers die elk jaar het inwerktraject doorlopen.
Rekenvoorbeeld:
30 medewerkers
uurloon 50 euro
besparing 5 cursusdagen (van 8 uur)
Daarmee kun je 60.000 euro besparen op jaarbasis. Dat geeft je een mooi budget voor het ontwikkelen van de e-learning.
Extra voordelen: cursisten kunnen makkelijk op een later moment iets nazoeken en een nieuwe medewerker kan alvast starten met e-learning zonder dat klassikale cursus van start gaat.
Twijfel je of er voldoende besparing (aantal cursisten * bespaarde tijd) is? Als het een onderwerp is dat binnen de branche zeker ook bij andere organisaties speelt, dan denk ik graag met je mee om het toch mogelijk te maken.
Stabiele inhoud leent zich goed voor e-learning
De kennis die je in de e-learning wilt zetten, moet niet elk moment veranderen. Heel veel kennis is natuurlijk behoorlijk stabiel, dank aan de handhygiëne. Daar verandert niet zo heel veel aan. En leent zich dus prima voor e-learning.
Maar als een onderwerp voortdurend bijstelling vraagt omdat de inhoud telkens verandert, dan is het de vraag of e-learning loont.
Ik ben benieuwd of jij weleens piekert of een onderwerp geschikt is voor e-learning. Ik ben een nieuwsgierig mens, dus zet je vraag gerust op de mail, ik denk graag met je mee!
Meer lezen over waarom e-learningontwikkeling zo duur is? In 3 stappen van training naar e-learning.
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.
