Afgelopen zomer heb ik de online cursus gedaan van Wim Hof, The Iceman. Die ben ik gaan volgen omdat ik het verhaal van Wim Hof fascinerend vind en mezelf erin wilde verdiepen. Maar óók omdat ik altijd benieuwd ben naar hoe anderen hun online leertraject opzetten. Toen ik ook nog in de gelegenheid was om de live workshop te volgen, kon ik ook mooi vergelijken hoe online en offline leren verschilt, naast dat ijskoude bad natuurlijk!
Het verschil tussen online en offline
De online cursus was een 10-weekse cursus met voor elke week ongeveer een uur videomateriaal en een werkboek. De offline workshop duurde drie uur en daarbij kreeg je ook een pdf.
Online geeft meer vrijheid en mogelijkheden
Wat me opvalt bij de online cursus is dat het plezierig is dat het materiaal altijd tot je beschikking staat. Ik deed de cursus in de zomervakantie en had op mijn vakantieadres slecht internet. Ik kon zonder problemen een weekje overslaan. Ook vond ik het fijn dat je veel achtergrondinformatie kunt vinden, maar als je daar geen behoefte aan hebt kun je het makkelijk skippen.
Een belangrijk deel van de oefeningen zijn ademhalingsoefeningen: het is fijn om dat te doen terwijl je luistert naar de aanwijzingen van de meester. En die blijft dat onvermoeibaar doen, week na week na week. Na alleen de offline workshop zou ik dat onvoldoende onder de knie hebben.
Offline is intenser
Bij de offline cursus vond ik het verhaal van Wim Hof zelf erg inspirerend. Ook de oefeningen die je moet doen – je doet onder andere een aantal ademhalingsoefeningen – zijn veel intenser dan wanneer je ze in je eentje online doet. En, eerlijk is eerlijk: ik zou de oefening niet hebben volgehouden in mijn eentje. Maar omdat we met 40 man/vrouw en onder bezielende leiding van Wim de oefening deden, lukte het toch.
Beste Hedwig, deze week gaan we nog een stapje verder
Bij de 10-weekse cursus is er voor elke week een nieuwe video. En elke week ontving ik een ondersteunend mailtje van Wim Hof om me daarop te attenderen en met een korte quote over de nieuwe les. Ik weet dat het allemaal is voorgekookt en toch: het werkt motiverend en helpt je om aan de slag te blijven gaan met de cursus. En dat geldt ook voor het werkboek waarin je als cursist je vorderingen kunt bijhouden.
Afgehaakt bij de online cursus, toch enorme opbrengst
Uiteindelijk heb ik van de online cursus 8 van de 10 weken gevolgd. Vanaf week 9 werden de fysieke oefeningen zodanig zwaar dat ik echt het idee had “Dit is niets voor mij. Dit kan ik echt niet.”. Maar dat ik de cursus niet afmaakte, wil niet zeggen dat ik geen leeropbrengst heb. Integendeel! Want ik doe de ademhalingsoefeningen en yoga oefeningen nog steeds en elke dag. Ik denk dat dit een belangrijk leerpunt is voor mezelf en andere opleiders: ook al maakt een deelnemer de cursus niet helemaal af, dit betekent niet automatisch dat zij/hij niks heeft geleerd.
Alleen als het ijs- en ijskoud is….
Tot slot, wat ik nog meer leerde: ik had eigenlijk de vage verwachting dat als ik die ademhalingsoefeningen had gedaan en alles volgens Wim had uitgevoerd, dat het zou meevallen als ik dan in dat ijsbad zou stappen. Dat viel een beetje tegen. Ik heb de minuut volgehouden, maar om nou te zeggen dat het meeviel … Ik vond het echt ijs- en ijskoud!
Je kunt dus een verwachting hebben die niet waar is, maar er toch een heel positief gevoel aan over houden. Ik zou namelijk zonder de voorbereiding helemaal niet in het ijsbad zijn gestapt en als ik er al was ingestapt dan was ik er zeker acuut weer uitgesprongen.
Wat heb ik geleerd van deze vergelijking tussen online en offline leren?
Terugkijkend vind ik de online en offline cursus moeilijk vergelijkbaar, al gaat het qua lesstof om precies hetzelfde. De voordelen die onze cursisten aangeven over online leren, gaan ook voor mij op: eigen tempo, elk moment beschikbaar, ondersteunende mails en materialen. En voor de offline bijeenkomst denk ik dat de intensiteit, uitwisseling en de mogelijkheid om vragen te stellen belangrijk zijn.
Ik ben benieuwd hoe jouw ervaringen zijn met online en offline leren. Zie jij dezelfde voor- en nadelen of juist heel andere?
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.

Alles heeft zijn voor- en nadelen. Offline leren maakt het fysiek samenwerken mogelijk. Online leren biedt ook een zee aan diverse mogelijkheden. Tijdens mijn afstudeerperiode in België voor mijn specialistische opleiding tot Wellnessconsulent heb ik online samen opdrachten gemaakt met mijn Belgische collega’s, zonder het fysiek samenwerken in een groep als een gemis te ervaren.
Online leren biedt iedere deelnemer de mogelijkheid volgens zijn eigen leerstijl te leren( leerstijlen van Kolb).
Hoi Hellen,
mee eens, sommige leerdoelen kun je beter bereiken met de ene vorm dan met de andere vorm. Online leren biedt (vaak) meer variatie, maar de leerstijlen van Kolb… afijn, lees de volgende nieuwsbrief maar!
Hoi Hedwig,
Zowel voor de student als voor de docent zijn er verschillen die afhankelijk van het doel van de cursus meer of minder belangrijk zijn. Ik heb een cursus beroepsethiek in de kinderopvang gedraaid op drie sporen, klassikaal, blended-learning en uitsluitens e-learning. Studenten keizen zo is mij gebleken bewust wat bij hen past. Hetzelfde geldt voor mij. De resultaten van het leerresultaat lagen niet ver uit elkaar. De wijze van leren moet aansluiten bij je eigen behoeften, zou ik zeggen.
Hoi Erica,
het is fijn als een cursist kan kiezen, alhoewel dat niet altijd mogelijk is. Interessant dat de leerresultaten zo dicht bij elkaar lagen!