Welke overeenkomsten heeft een mensencursist met een puppy? Misschien meer dan je denkt, zonder moeite kwam ik op vier overeenkomsten!

1. Herhaling, herhaling, herhaling

wat kun je leren van een pup voor e-learning in de zorgBij een puppy, maar ook bij cursisten e-learning in de zorg, is herhaling belangrijk. Herhaling is vooral van belang bij parate kennis en bij belangrijke procedures. Je kunt dit doen door dingen te herhalen in net een andere situatie of context, maar je kunt het ook doen door dingen in een cyclus aan te bieden waardoor na een bepaalde tijd mensen dezelfde kennis weer tot zich moeten nemen.

En als je het dan helemaal mooi wilt doen, dan biedt je dat adaptief aan en dan check je eerst wat mensen nog weten en dan oefen je alleen die kennis die de cursisten zijn vergeten.

2. Feedback geven: hoe gaat het?

Een andere overeenkomst is dat je feedback geeft aan een cursist. Bij een puppy is het heel belangrijk dat je duidelijk bent in welk gedrag je wilt dat je puppy vertoont. En dat doe je door heel overduidelijk feedback te geven. Feedback in de zin van: “Oh”, “Goed”, “Knap”, als de pup het goed doet. En te knorren en aan je stemgeluid te laten horen, dat het niet goed is als je gedrag ziet dat je liever niet wilt hebben.

Ook in e-learning kun je feedback bieden. Door vragen tijdens de lesstof te stellen, zodat je cursist weet of zij/hij de stof beheerst. Let erop dat je niet echt “knort” op de cursist. Maar dat je duidelijk maakt “Kijk nog eens terug als je de vraag onjuist hebt beantwoord”.

3. In kleine stapjes

Een derde overeenkomst is het zetten van babystapjes. Als je iets nieuws gaat leren dan kun je niet gelijk de moeilijkste situatie aan. Misschien ben je vorige week wezen skiën, dan is dit ook een aardige vergelijking. Als je leert skiën dan kun je ook niet gelijk van de zwarte piste skiën, maar begin je (heel suf) op een babyhellinkje. Op dat babyhellinkje leer je de basis.

Ook bi je-learning in de zorg voor volwassenen is het een heel belangrijk uitgangspunt. Zeker als cursisten bepaalde procedures moeten volgen is het belangrijk om overzichtelijke casuïstiek te nemen en niet in de valkuil te stappen van moeilijke casussen. Want als de context té ingewikkeld is, dan raakt de procedure ondergesneeuwd. Net als bij het babyhellinkje moet je eerst de basis goed onder de knie hebben voordat je aan de slag kunt met meer complexe situaties.

4. Leren houdt niet op

Met een pup ga je op puppycursus voor een uurtje in de week. Maar in deze puppenperiode staat alles in het teken van leren. Bij mensencursisten begint het echte werk ook na de e-learning in de zorg moet je het geleerde in de praktijk gaan brengen. En ervaren dat het echte leven soms net anders werkt dan in de cursus is geleerd. Ook voor organisaties blijft dit trouwens altijd een punt dat goed is om onder de aandacht te houden: na een cursus begint het pas!

Tot zover de analogie van het leren van een puppy met cursisten e-learning in de zorg. Ik ben benieuwd of jij aanvullingen hebt. Ik hoor ze graag!

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.