Wat zijn de topics die in 2015 een rol spelen als het gaat om e-learning?

Mobile learning

e-learning trends in 2015Mobile learning blijft ook in 2015 belangrijk. Steeds meer mensen hebben een tablet en gebruiken die ook om te leren. Ook de smartphone biedt steeds meer mogelijkheden, aangezien deze steeds groter wordt. Online leren kun je doen met e-learning via formele modules. Maar bij leren kun je natuurlijk ook denken aan just-in-time tools, zoals allerlei apps die je kunt raadplegen op het moment dat je ze nodig hebt. En ook daarvoor zijn tablets en smartphones natuurlijk heel erg geschikt.

Performance leren

In het verlengde daarvan ligt performance leren. Performance leren is erop gericht om mensen hun werk beter te laten uitvoeren. Daar kan die smartphone of tablet zeker ondersteunend bij zijn met behulp van apps. Er zijn ook leerplatforms die er specifiek op gericht zijn om die performance te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan apps gericht op protocolgebruik of ondersteuning bij correct gebruik van het ECD.

Adaptief leren

Wat is adaptief leren? Adaptief leren is een leermethode die zich aanpast aan de cursist. Als die cursist al veel weet over een onderwerp dan krijgt hij/zij een kortere route door de leerstof. Is een cursist nog een beginner, dan krijgt de cursist meer leerstof of uitgebreidere lesstof voorgelegd en ook uitgebreidere mogelijkheden om te oefenen met die lesstof. Adaptief leren vraagt om een leerplatform dat deze optie aanbiedt.

Webinars

Webinars in de zorg zijn nog betrekkelijk nieuw, maar ik heb er het afgelopen jaar behoorlijk wat vragen over gekregen. Ook in andere sectoren (banken, hypotheekadviseurs) zie je dat het aanbieden van kennis vanaf je eigen bank toeneemt. Waar je een standalone e-learning helemaal op eigen plaats en tijd doet, biedt een webinar de keuze om op eenzelfde tijdstip, maar op verschillende plaatsen aan een online klas deel te nemen. Voor de e-learning WV en Indicatiestelling bieden we de online intervisie aan via webinars. Zo kunnen deelnemers van elkaar leren onder leiding van een deskundig begeleider.

Ik ben benieuwd naar welke e-learning trends jij ziet voor 2015!

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.