Traditiegetrouw open ik het jaar met Wat ziet mijn glazen bol voor 2016? over trends in e-learning. Wat zijn de trends en wat betekent dat voor e-learning in de zorg? Is het bijvoorbeeld mogelijk dat een medewerker alleen die lesstof doet, waarover haar kennis onvoldoende is?
E-learning in de cloud
Werken in de cloud is steeds groter geworden en dat geldt ook voor e-learning in de cloud. Voor organisaties is het ook plezierig, want door in de cloud e-learning aan te bieden belast je het eigen netwerk niet. Bovendien is het makkelijk omdat via de cloud medewerkers op alle plekken met internet bij hun e-learning kunnen komen zonder dat ze daarvoor bijvoorbeeld hoeven in te loggen op intranet. Die trend zal zich zeker voortzetten in 2016.
E-learning en personalisatie
Waar e-learning ook in zal groeien is personalisatie. Aan de ene kant doordat het meer op de persoon is toegespitst, bijvoorbeeld dat iemand een welkom krijgt: “Beste Hedwig, welkom terug bij je e-learning” of in de e-learning zelf “Hedwig, wat zou daarop jouw antwoord zijn?”. Maar ook personalisatie in die zin dat de e-learning afgestemd is op wat jij al kent en kunt. Door vooraf te toetsen welke kennis je al hebt, kun je met adaptieve e-learning gedeeltes overslaan van lesstof die je al beheerst.
Dat is vooral nuttig voor e-learning die medewerkers verplicht om de zoveel tijd moeten herhalen, zoals de voorbehouden en risicovolle handelingen. Het is namelijk een tijdbesparende en prettige aanpak is omdat de cursist geen onnodige stof hoeft te doorlopen.
M-learning
Daar waar ik het net over cloud had, groeit het leren op andere apparaten dan de laptop of de desktop ook nog steeds. Als je weet dat nu al 60% van de mensen Facebook vanaf hun mobiel bezoekt, dan kun je je voorstellen dat dit enorm is. En het werpt ook vragen op: hoe ziet e-learning eruit die je op je mobiel doet?
Micro-leren en e-learning
Daar waar we bij e-learning vaak denken aan een module of meerdere modules over een onderwerp, kun je bij e-learning ook denken aan kleine brokjes informatie. Het gaat dan niet zozeer om het grote geheel leren (kennis verwerven) maar over een alledaagse vraag die je met een klein brokje info kunt beantwoorden.
Misschien klinkt dit je nog vaag in de oren, maar denk bijvoorbeeld aan het werken met een ander EPD op basis van Omaha System. Stel dat degene die het assessment heeft gedaan, ziet dat het burgerservicenummer onjuist is (ik noem maar even een voorbeeld) en dat wil herstellen, hoe doe je dat? Daar hoef je niet een hele module voor te doorlopen; je wilt die informatie snel en makkelijk terugvinden. Microleren, dat gaat een grote vlucht nemen! Overigens wordt dit in vaktaal vaak geen e-learning genoemd, maar performance support. Afijn, als dit online is, valt het wat mij betreft toch onder e-learning 😉
Klassikaal leren blijft bestaan en blended naar de top
Met al die aandacht voor e-learning kun je denken: klassikaal sterft uit. Ik denk dat e-learning één van de mogelijkheden is die je hebt om mensen te laten leren. De ene keer biedt je e-learning aan om verschillende redenen. En de andere keer zul je om net zo legitieme redenen juist kiezen voor klassikaal.
Ik denk wel dat steeds vaker EN EN wordt aangeboden: dus klassikaal leren EN e-learning: blended learning dus. Want dan heb je én een stukje via e-learning én klassikaal en dat blijkt voor veel mensen een prettige manier van leren te zijn.
Gamification bij e-learning in de zorg?
Als ik naar de zorg kijk dan geloof ik niet dat de gamification is aangeslagen. Aan de ene kant omdat ik denk dat goede games ontwikkelen heel erg duur is en in de zorg ligt het geld niet voor het oprapen. Maar aan de andere kant heb ik ook de indruk, maar misschien kijk ik er verkeerd naar, dat het idee van gamification niet zo aanslaat. Ik ken weinig voorbeelden van gamification in de zorg, een managementgame daargelaten. Zie jij wel gamification in de zorg? En hoe is de reactie daarop?
Dit zijn een paar trends in e-learning. Zie jij dezelfde trends of juist heel andere? Ben benieuwd naar je mening!
Artikel geschreven door:
Hedwig Schlötjes-Belle
Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.
