Hoe maak je een goed verpleegplan met Omaha? Waar begin je? En wat zijn je vervolgstappen? Het is belangrijk om een goed zorgplan te maken omdat dat het startpunt van de zorg is en zeker ook omdat de inspectie kijkt of verpleegplan of zorgplan, zorgproblemen en rapportage op elkaar aansluiten.

Omaha classificatie

verpleegplan Omaha SystemOmaha System is een classificatiesysteem en ordent de problemen van de zorgvrager. Problemen heten in Omaha terminologie aandachtspunten. Na het inventariseren van de aandachtspunten worden acties en actievlakken benoemd, zodat een totaalplaatje ontstaat van de zorgvraag.

Eenheid van taal en klinisch redeneren

Omaha biedt eenheid van taal. Het is bij het maken van een zorgplan van belang dat je die taal gebruikt om het aandachtsgebied zo precies mogelijk te omschrijven. Hier komt het klinisch redeneren van pas.

Een zorgvrager kan hulp nodig hebben bij het douchen. Dit kan zijn omdat hij hiertoe fysiek niet meer in staat is. In dat geval kies je voor domein Gezondheidsgerelateerd gedrag met als aandachtsgebied persoonlijke zorg. Het kan ook zijn omdat meneer zichzelf verwaarloost na een CVA. Dan is het Psychosociaal domein met aandachtsgebied geestelijke verzorging een betere keuze.

Door goed klinisch te redeneren en dit te vertalen in passende aandachtsgebieden, biedt het zorgplan jou en collega’s een scherpere kijk op de situatie.

In veel zorgplannen vind je informatie als 2x per week douchen of elke dag steunkousen aantrekken. Maar het biedt veel meer inzicht in de zorgvraag als je weet dat je de steunkousen aandoet vanwege circulatieproblemen (aandachtsgebied: hart en vaten) of dat je dit doet vanwege een wond die maar niet sluit (aandachtsgebied: huid).

Daarmee heb je gelijk ook betere handvatten voor rapporteren en evalueren. Als de zorgvrager steunkousen heeft vanwege een wond, dan weet je dat je daarover moet rapporteren. Het is makkelijker om feedback te geven op onzin rapportages als steunkousen aan en steunkousen uit.

Scores en doelen

Omaha werkt met scores. De kenmerken zijn gedrag, kennis en status. Je geeft dit aan voor de huidige situatie en wat je verwacht voor de toekomst.

De scores geven richting aan het handelen. Als alle scores gelijk blijven, weet je dat het gaat om een chronische situatie waarin het voorkomen van achteruitgang het maximaal haalbare is. Zie je vooruitgang van het kenmerk kennis, dan is de inzet van je acties gericht op het verhogen van kennis.

Hoe zit dat met de Inspectie?

In Omaha zijn de scores de doelen.

Scores moeten geformuleerd worden met afbakening in tijd. Navraag bij Vilans leert dat er tussen Vilans en de Inspectie hierover is gesproken. Ik weet dat sommige organisaties gekozen hebben om te verwijzen naar de scores en dat andere organisaties in de specificaties een doel met tijdsbepaling hebben opgenomen (wond is over 3 weken gesloten).

Hoe is dat voor andere organisaties? Geef je reactie in de comments of mail me.

Je wilt een goed zorgplan maken met Omaha System en op de hoogte zijn van vragen en oplossingen rond het werken met Omaha.
Vraag de brochure Klinisch Redeneren met Omaha System aan:

Stuur me de brochure

Je bent niveau 5 verpleegkundige wilt indiceren met Omaha System.
Vraag de brochure Vakbekwaam Indiceren met Omaha aan

Neem contact op

Weet je niet zeker of je niveau 5 verpleegkundige bent? Lees dan hier ons artikel waarin de diverse opleidingen die leiden tot niveau 5 verpleegkundige handig op een rijtje staan.

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.