Praktijkgerichte betaalbare e-learningoplossingen voor de ouderenzorg

Palliatieve pijnbestrijding

E-learning voor zorgprofessionals over begeleiden bij de palliatieve zorg, pijnbestrijding en de morfinepomp

Pijnbestrijding is een belangrijk onderdeel in de palliatieve fase. Pijn komt helaas vaak voor onder zorgvragers in de palliatieve fase. Denk aan zorgvragers met kanker, maar ook aan zorgvragers met MS, hartfalen, COPD en ALS. Ook zorgvragers met dementie hebben in de laatste levensfase vaak pijn.

Dat vraagt dus om de juiste pijnbestrijding en de juiste begeleiding. Maar hoe speel je in op pijn? Hoe zorg je voor optimaal comfort? En hoe zorg je voor bereikbaarheid rond de pijnbestrijding?

e-leanring Palliatieve pijnbestrijding
Zorgvragers in de ouderenzorg willen steeds langer thuis blijven wonen en het liefst thuis sterven. Dat maakt het nog belangrijker dat je als zorgorganisatie bekwame medewerkers hebt die adequate pijnbestrijding kunnen bieden. Want weten jullie zorgprofessionals op welke manieren je pijn kan voorkomen en verlichten? Zijn ze op de hoogte van de verschillende soorten pijnmedicatie? Weten ze hoe ze een morfinepomp moeten opstarten? En voelen ze zich daar zelfverzekerd genoeg bij?

Kennis altijd onder handbereik

Palliatieve pijnbestrijding is dus belangrijk, maar ook ingewikkeld. Zou het daarom niet fijn zijn als je als zorgprofessional op je eigen tempo, op je eigen moment je kennis kunt uitbreiden over dit onderwerp? En dat deze kennis dan niet alleen is gebaseerd op landelijke richtlijnen, maar ook wordt ondersteund door kennis uit de praktijk? En bovendien: dat je die kennis altijd bij je hebt, zodat je deze makkelijk even kunt teruglezen.

Verantwoordelijke taak

Er is veel kennis nodig om de goede palliatieve pijnbestrijding aan te bieden. Als zorgprofessional ben je namelijk niet alleen verantwoordelijk voor dat pilletje oxycodon, je bent ook een aanspreekpunt voor de zorgvrager. Als zorgprofessional is het jouw taak informatie te geven aan de zorgvrager, afspraken te maken met de familie, de voortgang van de zorg te monitoren en de pijnscore regelmatig te evalueren en met de huisarts te bespreken. Daarnaast is er specifieke regelgeving rond het toedienen van risicovolle medicatie als morfine. Je kunt dus wel stellen dat het zorgproces rond pijnmedicatie om veel uiteenlopende verantwoordelijkheden van de zorgprofessional vraagt.

Geen dagelijks werk

Maar palliatieve pijnbestrijding is voor lang niet iedere zorgprofessional dagelijkse werk. En omdat de palliatieve zorg zo uiteenlopend is, is het niet gek dat zorgprofessionals soms onzeker zijn over kennis en vaardigheden die hierbij komen kijken. Hoe stel je zo’n morfinepomp in als je dat maar 1 keer per jaar doet? Zorgprofessionals hebben dus behoefte aan meer kennis en willen makkelijk iets kunnen nazoeken. Zodat ze zich bekwaam voelen en dus bekwaam zijn.

Goede start met e-learning Palliatieve pijnbestrijding

Gelukkig bieden wij de e-learning Palliatieve pijnbestrijding. Met deze online cursus kan de cursist op eigen moment en eigen tempo de nodige theorie induiken om goede en bekwame pijnbestrijding te bieden. De e-learning is ook een handig naslagwerk, zodat de zorgprofessional snel even wat kan nazoeken. De e-learning biedt efficiënt de kennis aan die nodig is voor bekwame zorgprofessionals.

E-learning als eerste stap, vaardigheden training mogelijk

We hebben deze e-learning ontwikkeld met docent Lisanne Huiberts. Zij merkt in haar trainingen palliatieve pijnbestrijding dat er veel behoefte is aan kennis rond dit onderwerp. En ze merkt ook dat veel cursisten de cursus opnieuw doen voor de theorie: want die is knap ingewikkeld en veel, zeker als palliatieve pijnbestrijding niet je dagelijkse werk is. De e-learning is daarom een ideaal startpunt voor de theorie.

Lisanne biedt een praktische vervolgstap aan: een klassikale training. Deze sluit perfect aan op de e-learning. De theorie heb je binnen via de e-learning gedaan en daarom is er in de training meer tijd voor oefenen met de morfinepomp en gespreksvaardigheden. Een echte win win dus. Meer weten?

 

Meer leren?

Op zoek naar e-learning rond een ander onderwerp of voor een andere doelgroep?

Wij bieden betaalbaar maatwerk. Meer weten? Bel 085-876 95 99 of neem contact met ons op voor een scherp aanbod.

Heb je een vraag? Misschien staat het antwoord wel bij de veelgestelde vragen.

Gratis

Doe de gratis e-learning handhygiëne en leer alle ins en outs over handhygiëne en handen wassen.

Over E-learning Made Easy

E-learning Made Easy wil organisaties en medewerkers in de ouderenzorg  uitmuntende e-learning bieden en ook service en ondersteuning geven. Lees meer over hoe oprichter Hedwig dat samen met haar team doet.