In het algemeen geldt als stelregel dat als iemand zich over een periode van meer dan 2 weken somber voelt. Wist je dat het bij ouderen trouwens vaker gaat over nergens zin in hebben dan over zich somber voelen?
Wat doe je als verzorgende of verpleegkundige eigenlijk bij depressie?
In de ouderenzorg zie je regelmatig een zorgvrager met depressieve neigingen. En dat is ook wel logisch doordat ouderen te maken hebben met aandoeningen die soms leiden tot depressieve klachten. Iemand die een CVA heeft gehad, heeft een hoger risico op depressieve klachten; en dit geldt ook voor een zorgvrager met dementie.
Signaleren
Een belangrijke functie is om een depressie te signaleren. En om met de zorgvrager mee te denken wie hem kan professioneel verder kan helpen. Want een depressie behandelen is uiteraard niet de taak van een verzorgende of verpleegkundige.
Begeleiden & ondersteunen
Wat natuurlijk wel een taak is van verzorgenden en verpleegkundigen, is het begeleiden en ondersteunen van een zorgvrager met depressie. Dan is het ook handig dat je weet wat wel en niet werkt. Wist je dat het bewezen werkt als iemand een plezierige activiteitenplan maakt en ook daadwerkelijk uitvoert?
Als verpleegkundige of verzorgende kan je erbij helpen om de zorgvrager te motiveren en activeren om daadwerkelijk de plezierige activiteit te gaan doen.
Loop niet weg
Een depressie kan leiden tot vaker denken aan de dood en zelfdoding. Ook hier geldt natuurlijk dat je geen behandelaar bent. Maar je ziet en hoort mogelijk wel als de zorgvrager zich erg depressief voelt. Dan is het goed om te weten dat het beter is om wel te praten over zelfdoding in plaats van erover te zwijgen of het weg te poetsen.
Meer weten? Doe de e-learning Omgaan met Depressie.
Eén reactie
Het signaleren blijft natuurlijk een belangrijke stap. Ik geloof ook dat de omgeving hieraan kan bijdragen. Wanneer je merkt dat het niet goed met iemand gaat, kan je steun bieden en samen zoeken naar een oplossing.