Veel zorgprofessionals hebben het idee dat er weinig verandert in hun vak. Maar bijvoorbeeld bij insuline spuiten is veel veranderd.
Feit of fabel? 10 seconden wachten
Feit! Het is voor een goede diabeteszorg van belang om de injectiepen 10 seconden in de huid te laten. Dat is omdat de gehele dosis insuline dan is geïnjecteerd.
Met de introductie van de injectiepen gaat injecteren supermakkelijk en supersnel. Te snel als je die 10 seconden regel niet aanhoudt. Dus doe gewoon een wedje met je collega en laat haar of hem het Vilansprotocol er op nalezen.
Feit of fabel: insuline spuiten loodrecht en subcutaan
Feit! Insuline injecteer je vaak in een huidplooi, bijvoorbeeld op de buik. Met de korte pennaald is loodrecht dan de makkelijkste en veiligste keuze.
Feit of fabel? Rotatieschema belangrijk bij insuline spuiten
Feit! Het is goed om een rotatieschema aan te houden bij het injecteren van de insuline. Dat kan bijvoorbeeld met een rotatiekaart. Het helpt ook om altijd met een nieuwe pennaald te injecteren, zodat de kans op littekenweefsel zo minimaal mogelijk is. Een rotatieschema stuit nog wel eens op weerstand bij collega’s en ook de zorgvrager vindt het vaak onzin. “Wat maakt het nou uit?” Het maakt zeker uit.
Een rotatieschema zorgt ervoor dat er geen spuitplekken ontstaan. En dat is gunstig. Want van de mensen met spuitplekken heeft 39,1% onverklaarbare hypo’s. Bij mensen zonder spuitplekken is dit maar 5,9%. Bij goede diabeteszorg is het voorkomen van spuitplekken eenvoudig en belangrijk!
Verbeterplan diabetes en insuline
Om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen, kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan met een verbeterplan. Toen de verpleegkundige in opleiding dat als idee bij haar begeleider voorlegde, zei deze dat dit niet voldeed omdat het alleen op microniveau was.
Dat is natuurlijk niet zo. Dus alle zorgprofessionals in opleiding die aan de slag willen met een echt probleem: komt ie (ook als je niet in opleiding bent trouwens)!
Microniveau: in zorgplan van zorgvragers met diabetes komt standaard een rotatiekaart en daarop wordt gerapporteerd in het zorgplan. Ook kun je denken aan uitleg geven aan de zorgvrager waarom rotatie belangrijk is.
Op mesoniveau: hoe zorg je dat het team op de hoogte is van belangrijke zorgproblemen zoals roteren bij injecteren insuline? Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden. Denk aan organiseren van klinische lessen, kennisquizen, maak met elkaar een poster, maak een vragenlijst om bij collega’s na te vragen hoe ze de zorg nu verlenen en wat belemmeringen zijn om het volgens protocol te doen.
Op macroniveau: wat kan de organisatie doen? Hoe zit het bijvoorbeeld met opleidingsbeleid, werkdruk, toegang tot Vilansprotocollen? Waar ligt de nadruk van de organisatie: op productie of op goede zorg?
En wil je weer helemaal op de hoogte zijn over Diabetes en insuline injecteren?
Doe dan de e–learning Diabetes en insuline injecteren.
Met onze e-learnings voor de verpleegkundige zit je altijd goed! Bekijk hier ons volledige cursusaanbod.
4 reacties
Interessante informatie over diabetes die altijd goed te onthouden is.
Wat betreft het verbeterplan, interessant om alle drie niveaus te beschouwen.
Dank voor je compliment Doina!
Waar kan ik aan rotatieschema komen?
Ha Magda,
even googelen op rotatieschema of rotatiekaart insuline.