De snack Kapsalon kent 2 versies
De ongezonde versie is met patat, döner kebab, volvette kaas en een lading knoflooksaus. De gezonde variant maak je met zoete aardappel, malse kipdijfilet, Griekse yoghurt en geraspte knoflook.
Ook Nee zeggen heeft 2 versies:
- De ongezonde variant is egoïsme
- De gezonde variant is assertiviteit
Wat is assertiviteit
Assertiviteit is opkomen voor jezelf, zonder de gevoelens en belangen van een ander uit het oog te verliezen. Het is de sociale manier om aan te geven wat je van iets of iemand vindt, wat je wilt, wat je nodig hebt of wat je juist niet wilt.
Wat heeft het te maken met werkplezier
Assertief zijn helpt je om je grenzen te bewaken. Grenzen stellen en nee zeggen is een manier om fit en gezond te blijven.
Veel mensen vinden nee zeggen moeilijk. Misschien herken je het wel: je wringt je in allerlei bochten om aan andermans wensen tegemoet te komen. Zelfs al kom je in de knoop met je eigen agenda.
Waarom je dat doet? Omdat nee zeggen niet fijn voelt
Je wilt gewaardeerd worden om wat je doet, niet veroordeeld worden om wat je laat. Daar kun je niks aan doen, want zo zijn we gebakken: al sinds de prehistorie is de mens gericht op samenwerking en vriendschap. Helpen is een belangrijk onderdeel daarvan.
“Precies. Mensen zijn altijd blij met mijn hulpvaardigheid”
Ja, dat is ook een fijn gevoel. Je hebt voor de zorg gekozen omdat je mensen wilt helpen. Het zou me niet verbazen als de gelukshormonen in je bloed een dansje maken op het moment dat je een probleem oplost voor iemand.
Maar zeg eens eerlijk: baal je weleens van een toezegging? Knik je eigenlijk altijd ja, zoals zo’n hondje op de hoedenplank van een auto? Check dit lijstje eens:
Jaknikkers…
… vergeten hun eigen grenzen (en balen daarvan)
… maken steeds minder tijd voor de dingen waar ze écht blij van worden
… stellen zichzelf continu teleur
… doen dingen omdat het moet, niet omdat ze het willen
Als je er altijd voor iedereen wilt zijn, ben je er nooit voor jezelf. Au.
“Maar als ik nee zeg, dan…”
Maar als ik nee zeg, dan wordt die ander boos. Of is teleurgesteld. Of vindt mij minder aardig. Herkenbaar. Als jij opeens voor jezelf opkomt, is dat vaak lastig voor je omgeving. Mensen zijn gewend aan je oude gedrag, dus jouw assertieve houding kan gesputter en gemopper geven.
Toch moet ik ook even streng zijn: het is niet jouw taak om aardig gevonden te worden. Je kunt niet altijd iedereen tevreden houden. Trouwens, altijd ja zeggen terwijl je nee bedoelt helpt niet om meer waardering te krijgen. Wist je dat je meer respect krijgt als je je grenzen bewaakt en voor jezelf opkomt? En wist je dat de meeste mensen helemaal niet in discussie bij een duidelijke en aanvaardbare nee?
Als je op de juiste manier nee zegt, verander je heus niet opeens in een heks. Je neemt gewoon op een goede manier de leiding over je leven terug. Je doet de dingen waar je écht achter staat en volmondig ja op kunt zeggen.
En het mooie is: je kunt het gewoon leren
Assertiviteit is geen karaktereigenschap, maar een vaardigheid. Zoals klamvochtig afnemen, katheteriseren, SOAP rapporteren –
en zoete aardappels schillen voor een gezonde Kapsalon. Er is een e-learning Aardig assertief voor medewerkers niveau 1 en 2 en een voor niveau 3 en hoger.
Natuurlijk zijn de modules Aardig Assertief onderdeel van ons abonnement.