“Laat het douchen maar zitten. Ik ben al moe van het ontbijt”
Mensen met COPD zijn vaak moe-moe-moe. Dat komt omdat hun longfunctie steeds slechter wordt, waardoor er onvoldoende zuurstof wordt rondgepompt. Zelfs alledaagse activiteiten zoals douchen en eten kosten overmatig veel energie.
In onze e-learning Omgaan met COPD (niveau 3 en hoger) of Omgaan met COPD voor niveau 1 en 2 leer je hoe je een zorgvrager met COPD ondersteunt bij bijvoorbeeld vermoeidheid, benauwdheid en het gebruik van extra zuurstof.
COPD in het kort
COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. In het Nederlands: Chronische bronchitis en longemfyseem. Het is een ziekte van de longen die niet meer geneest. Klachten zijn hoesten, slijm, benauwdheid en vermoeidheid.
Roken is in meer dan 85 procent van de gevallen de oorzaak van COPD.
Stoppen met roken zorgt ervoor dat de COPD minder snel verergert. De longschade die al is ontstaan, blijft.
Medicatie vertraagt en vermindert COPD
Medicatie helpt om de gevolgen van de ziekte te verminderen en te vertragen. Veel COPD-medicatie wordt ingenomen via een puffer.
- Het gebruik van een puffer is best lastig. Bij een verkeerde techniek belandt de medicatie op de tong in plaats van in de longen. Observeer de zorgvrager bij zijn medicijngebruik en adviseer hem eventueel om met de apothekersassistent of de praktijkondersteuner te oefenen.
- Een ander probleem is dat goede periodes en slechte periodes elkaar afwisselen. In goede periodes stoppen of verminderen veel zorgvragers de medicatie. En als het dan heel langzaam minder goed gaat, starten ze te laat met innemen van medicatie. Op die manier gaat hun gezondheid onnodig ver achteruit.
Zuurstoftherapie
Als het zuurstoftekort te groot wordt, kan zuurstoftherapie de zuurstofaanvoer verhogen. De lucht die via het neusbrilletje binnenkomt bestaat uit 100% zuurstof, terwijl ‘gewone’ lucht maar voor 20% uit zuurstof bestaat. Als iemand blijft roken, is deze therapie zinloos.
Zuurstoftherapie heeft 1 belangrijk nadeel: zuurstof is hartstikke brandbaar.
Open vuur of sigaretten zijn dus een no-go in de nabijheid van de zorgvrager met zuurstoftherapie. Denk ook aan het brandgevaar van kaarsen en waxinelichtjes.
En wist je dat vette zalf zuurstof kan doen ontbranden? Gebruik dus speciale carbomeerwatergel als de huid rond het brilletje erg droog is.
Vraag ernaar bij de apotheek.
Dit kun je leren van Grey’s Anatomy
Wil je zien hoe brandbaar zuurstof is? Check deze scène uit Grey’s Anatomy. Dit kan ook in het echt gebeuren.
Snel weer helemaal bij
Natuurlijk kun je over dit onderwerp een e-learning bij ons doen. Voor medewerkers die helpende zorg bieden is er Omgaan met COPD (niveau 1 en 2). En voor verzorgenden en verpleegkundigen is er Omgaan met COPD (niveau 3 en 4). Deze cursussen maken natuurlijk onderdeel uit van het abonnement.