Als zorgprofessional in de ouderenzorg of begeleider in de gehandicaptenzorg ben je waarschijnlijk bekend met het probleem van slikproblemen. Dit kan een groot probleem zijn, omdat het kan leiden tot verstikking, aspiratiepneumonie en zelfs overlijden. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je kunt omgaan met slikproblemen.
Weet jij wat het percentage ouderen of het percentage mensen met een verstandelijke beperking met slikproblemen is? Aan het eind van het blog staat het antwoord.
Tip 1: Herken de symptomen
Het is van groot belang om de symptomen van slikproblemen te herkennen. Zo kan er snel en adequaat gehandeld worden wanneer dat nodig is. Symptomen van slikproblemen kunnen onder andere zijn: hoesten of kokhalzen tijdens of direct na het eten, een droge mond hebben, het voedsel in de mond houden of langzaam eten. Soms is sprake van stil verslikken; dan treedt nauwelijks of geen hoestreflex op.
Tip 2: Schakel de logopedist en diëtist in
Schakel bij een vermoeden van slikproblemen de logopedist en eventueel diëtist in. Zij kan meedenken of het nodig is om aanpassingen te doen in eten en/of drinken. Zo kan er bijvoorbeeld voedsel gepureerd of gemalen worden en kunnen vloeistoffen worden verdikt om de slikreflex te verbeteren.
Tip 3: Gebruik de juiste eet- en drinktechnieken
Het is van belang om iemand met slikproblemen tijdens het eten en drinken rechtop te laten zitten en kleine hoeveelheden voedsel en drinken te geven. Daarnaast is het belangrijk dat hij voldoende tijd heeft om te eten en te drinken.
Tip 4: Wees alert op medicatiegebruik
Sommige medicijnen kunnen slikproblemen veroorzaken of verergeren. Daarom is het van belang om alert te zijn op het medicatiegebruik van de persoon en om zo nodig te overleggen met de arts over aanpassingen van de medicatie.
Tip 5: Zorg voor een rustige omgeving
Tot slot is het van groot belang om een rustige omgeving te creëren voor ouderen met slikproblemen. Dit kan onder andere door te zorgen voor een rustige eetomgeving en te zorgen voor zo min mogelijk afleiding, dus voer geen gesprek tijdens het eten, zet de radio of tv uit. Blijf in de buurt van de persoon tijdens het eten of drinken.
Tip 6: Zoek ook snacks en tussendoortjes
IDDSI (International Dysphagia Diet Standardization Initiative) is een wereldwijd gehanteerde classificatie voor consistentie en textuur van voeding en dranken, die is ontworpen om risico’s op verslikken en verstikking te minimaliseren. De IDDSI-classificatie bestaat uit 8 niveaus, variërend van gewoon, vast voedsel tot waterige dranken en alles wat daar tussen zit.
Het is belangrijk om te weten welk niveau past bij de cliënt die jij begeleidt en hoe je voeding en dranken kunt aanpassen naar dit niveau. Als iemand een aangepaste consistentie van voedsel heeft, zoek er dan ook passende tussendoortjes en snacks bij. Zodat hij ook iets lekkers heeft bij de koffie en bij de borrel.
Wat is het percentage ouderen en gehandicapten met slikproblemen?
Het percentage ouderen met slikproblemen is ongeveer 23%. Bij mensen met een verstandelijke beperking leidt wel 60% aan slikproblemen. Het is dus voor beide doelgroepen een serieus probleem.
Met onze e-learning Omgaan met Slikproblemen kunnen zorgprofessionals en begeleiders op een efficiënte wijze hun kennis vergroten.