welkom bij elearning made easy

Praktijkgerichte betaalbare e-learningoplossingen
voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg

Praktijkgerichte betaalbare
e-learningoplossingen
voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg

Depressie bij ouderen

Wist je dat ook depressie bij ouderen behoorlijk vaak voorkomt? Er wordt geschat dat ongeveer 2-3% lijdt aan een ernstige depressie en 15-20% aan een lichte depressie. Een depressie bij ouderen ziet er anders uit, waardoor dit minder goed herkend wordt en (dat is erger) behandeling ook vaak uitblijft. Ook goed om te weten: ongeveer 30% van de zelfdodingen wordt gedaan door personen boven de zestig.

Kenmerken depressie bij ouderen

Depressie bij ouderenBij ouderen ziet een depressie er anders uit. Dit uit zich onder meer in lusteloosheid, vergeetachtigheid, somberheid, weinig energie en prikkelbaarheid. Terwijl een depressie op jongere leeftijd zich uit door extreme somberheid en leegte. Veel ouderen ervaren de symptomen als vanzelfsprekend bij de levensfase waarin ze verkeren: hun gezondheid gaat achteruit, ze hebben al veel meegemaakt, ze hebben dierbaren verloren.

 

Oorzaken van depressie op latere leeftijd

Een depressie ontstaat niet door een oorzaak, maar het is altijd het gevolg van een combinatie van factoren. Bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde medicijnen, hormonen en/of alcohol. Ook ziekte en invaliditeit kunnen een rol spelen. Ook sommige ziekten werken een depressie in de hand, zoals een beroerte, hart- en vaatziekten, ziekte van Parkinson, diabetes en schildklier- en bijnierschorsafwijkingen. En dat werkt vaak 2 kanten op: door de ziekte verliest iemand mogelijkheden, maar ook medicijngebruik kan bijdragen aan de depressieve gevoelens.

Verdrietige en schokkende gebeurtenissen kunnen bijdragen aan ontstaan van een depressie. Je denkt waarschijnlijk gelijk aan het overlijden van een partner. Maar de verhuizing naar een verzorgings- of verpleeghuis wordt ook vaak als een enorme achteruitgang ervaren. Dat is best iets om over na te denken: hoe kan deze stap kleiner gemaakt worden?

Ook persoonlijke eigenschappen spelen mee. Zoekt iemand hulp? Praat zij of hij erover, kan iemand hulp en steun aanvaarden?

Behandeling van een depressie

Depressies zijn er in allerlei soorten en maten. Niet iedereen hoeft aan de medicatie en naar de psycholoog of psychiater. Er zijn therapiegroepen voor ouderen waarin lotgenotencontact belangrijk is. Mindfullness kan een optie zijn, meer bewegen en naar buiten gaan ook.

Omgaan met een depressie

Iemand met een depressie doet zelf al enorm zijn best om zich niet somber te voelen. Ga dus niet allerlei voorbeelden noemen waaromhet leven volgens jou zo mooi is. Bied een luisterend oor en toon interesse. Probeer iemand te activeren voor een wandelingetje of een boodschap doen.

Heb je het idee dat iemand steeds meer wegglijdt in de depressie en daarvoor geen hulp en ondersteuning heeft? Overleg dan met hem of haar voor bijvoorbeeld een gesprek met de huisarts of (en dat kan ook anoniem) naar Korrelatie. Heb je de indruk dat iemand denkt aan zelfdoding, dan is er 113online.

En misschien is het een idee om na te denken in je team over depressie. Zijn er zorgvragers die een depressie doormaken, wie lopen er een hoog risico, is voor iedereen helder wanneer je bijvoorbeeld contact opneemt met de huisarts of Korrelatie?