welkom bij elearning made easy

Praktijkgerichte betaalbare e-learningoplossingen
voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg

Praktijkgerichte betaalbare
e-learningoplossingen
voor de ouderenzorg en gehandicaptenzorg

COPD is een verzamelnaam voor Chronische bronchitis en Longemfyseem. De longfunctie bij mensen met COPD wordt in de loop van de tijd steeds slechter. Hierdoor pompt het hart minder zuurstof door het lichaam. Daardoor wordt de zorgvrager met COPD ook van alledaagse activiteiten als douchen, traplopen en boodschappen doen moe. Omgaan met COPD

Roken meestal oorzaak

Meestal ontstaat COPD doordat de zorgvrager rookt of heeft gerookt. Stoppen met roken zorgt ervoor dat de COPD minder snel verergert. De longschade die al is ontstaan blijft.

Medicatie vertraagt en vermindert COPD

Medicatie helpt om de gevolgen van de ziekte te verminderen en te vertragen. Veel medicatie voor zorgvragers met COPD wordt ingenomen via een puffer. Het gebruik van een puffer is vaak best lastig. Bij een verkeerde techniek belandt de medicatie dan op de tong in plaats van in de longen. Observeer de zorgvrager bij zijn medicijngebruik en adviseer hem eventueel om met de apotheek of de praktijkondersteuner te oefenen. Een ander probleem bij zorgvragers met COPD is dat goede periodes en slechte periodes elkaar afwisselen. En je denkt: wat is hier het probleem? In goede periodes stoppen of verminderen veel zorgvragers de medicatie. En als het dan heel langzaam minder goed gaat, dan starten ze te laat met innemen van medicatie. Waardoor hun gezondheid meer achteruitgaat dan nodig.

Zuurstoftherapie

Als het zuurstoftekort te groot wordt, kan zuurstoftherapie de zuurstofaanvoer verhogen. De lucht die via het neusbrilletje binnenkomt bestaat uit 100% zuurstof, terwijl ‘gewone’ lucht maar voor 20% uit zuurstof bestaat. Als iemand blijft roken, is deze therapie zinloos. Zuurstoftherapie heeft 1 belangrijk nadeel: zuurstof is hartstikke brandbaar. In de nabijheid van de zorgvrager met zuurstoftherapie dus geen open vuur of sigaretten. En wist je dat vette zalf zuurstof kan doen ontbranden? Gebruik dus speciale carbomeerwatergel als de huid rond het brilletje erg droog is, vraag ernaar bij de apotheek. Enne, wil je zien hoe brandbaar zuurstof is? Check deze video met een scene uit Grey’s Anatomy. Natuurlijk is dit nep, maar wat er gebeurt, kan ook echt gebeuren. Meer weten over COPD?

Onze e-learning COPD is er voor niveau 2 en voor niveau 3/4

In de versie voor niveau 2 behandelen we hoe vaak het voorkomt, wat de belangrijkste symptomen zijn en wat je concreet rond bepaalde taken beter wel en beter niet kunt doen. In de versie voor niveau 3/4 behandelen we hoe vaak het voorkomt, wat de belangrijkste symptomen zijn en wat je concreet rond bepaalde taken beter wel en beter niet kunt doen. Daarnaast komen anatomie & fysiologie en behandeling aan de orde. Met ook hier concrete tips hoe in bepaalde situaties te handelen.

Vraag hier de brochure omgaan met ziekte aan.

Vraag de brochure aan

Naar de webshop | Offerte aanvragen (vanaf 10 personen)