De SOAP methode ondersteunt medewerkers in de ouderen- en gehandicaptenzorg bij het maken van een goede rapportage. Hierbij wordt SOAP rapporteren gebruikt.

Wat is SOAP rapporteren?

SOAP staat hier voor subjectief – wat de zorgvrager of familie vertelt / objectief – de meetbare gegevens die de medewerker waarneemt / a – analyse van de situatie: wat kan er aan de hand zijn / p – plan: welke vervolgstappen worden op welk moment gezet.

Als je niet alle letters kunt vullen

Kun je eigenlijk wel een SOAP maken als je niet bij elke letter iets kunt invullen? Jazeker kan dat! Hieronder lees je 3 voorbeelden van een SOAP rapportage waarin een letter ontbreekt.

Download de gratis poster SOAP rapporteren

 

SOAP rapportage zonder S

Als een zorgvrager zich niet kan uitdrukken, is het moeilijk om iets zinvols neer te zetten bij de S. Dit kom je bijvoorbeeld tegen in de gehandicaptenzorg bij cliënten met een EMB of ZEMB. In de ouderenzorg zie je dit bij zorgvragers die in een laat stadium van dementie zijn.

Janneke is een cliënt met EMB. Ze is 19 jaar en woont sinds haar 12e op afdeling De gouden eenhoorn.

S: –

O: Janneke heeft koorts (38,7°C) en slaapt onrustig (benauwd, hoesten, kreunen)

A: heeft Janneke Covid of griep of

P: in overleg met ouders morgen Covid test doen, evt. vervolg in overleg met ouders (bv. huisarts laten komen)

e-learning SOAP rapportage

SOAP rapportage zonder O

In een SOAP rapportage waar de O ontbreekt, gaat het om een situatie waarin de zorgvrager iets waarneemt, vindt of voelt, wat door de zorgprofessional op dat moment niet waarneembaar is. Maar uit de woorden of de reactie van de zorgvrager krijg je als zorgprofessional wel mee dat hij dit heel belangrijk vindt.


Meneer Wachters gaat 3 keer per week naar de dagbesteding. Hij heeft dementie. Meestal heeft hij enthousiaste verhalen over de dagbesteding. Hij helpt graag mee, bijvoorbeeld met de koffie en de thee. Dit sluit aan bij zijn levensverhaal: meneer heeft altijd in de horeca gewerkt. Thuiszorgmedewerker Marloes helpt hem vanavond naar bed en hij vertelt haar dat hij straf had en niks mocht doen. “Als het zo moet, dan ga ik niet meer hoor!” Uit ervaring weet Marloes dat hij niet de hele dag alleen kan zijn. Op de andere dagen komen zijn 3 kinderen langs, maar die hebben ook werk en kinderen.

S: meneer vertelt dat hij niks mocht en op zijn stoel moest blijven zitten. Hij vertelde dat hij straf had.

O: vanuit de dagbesteding zijn geen bijzonderheden gerapporteerd

A: wat is er gebeurd?

P: vragen aan eerste contactpersoon van de familie of zij met dagbesteding contact kunnen hebben en vragen of ze dat doorgeven aan de thuiszorg.

SOAP rapportage zonder A

Eigenlijk is het vorige voorbeeld van meneer Wachter ook zonder A. Als je onvoldoende informatie hebt, of het is erg algemene informatie, dan kun je ook nog geen analyse maken.

In je P komt dan te staan dat je op zoek gaat naar meer info.

SOAP rapportage zonder P

Een SOAP rapportage zonder P is meer een soort mededeling aan je collega’s en vaak stelt in deze situatie je A ook niet veel voor.

Bijvoorbeeld deze: Meneer de Buissonje woont in het verpleeghuis. Zijn zoon en dochter komen regelmatig langs en zijn er voor hun pa. Vandaag sprak Myrthe met meneer. Hij vertelt dat zijn zoon mogelijk ernstig ziek is en allerlei onderzoeken ondergaat.

S: meneer vertelt dat zijn zoon ziek is en allerlei onderzoeken krijgt

O: het was me al opgevallen dat de zoon wat minder vaak kwam

A:

P:

Benieuwd geworden naar de e–learning SOAP rapporteren?

SOAP rapporteren vvt bestellen

SOAP rapporteren ghz bestellen

Met onze Leren=Leuk Academie zit je natuurlijk altijd goed: Meld je aan voor zzp-ers. Of vraag een offerte aan voor organisaties.

 

Download de gratis poster SOAP rapporteren


Stuur me de vragenlijst

 

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.