In de vakantieperiode is een andere dynamiek. Ik hoop dat die verandering jou ruimte geeft om te lezen, luisteren en kijken. Hier een lijstje met nuttige en leuke tips. Eerst maar de nuttige tips.

Doe dit beter niet

Duik in de vakantie!

Onlangs heeft het Radboud UMC een lijst gepubliceerd met handelingen die we in de zorg beter niet kunnen toepassen. Voor de ouderenzorg vallen me 2 aanbevelingen op.

Een wond behandel je niet door te baden in waterige oplossingen, of het nu zout, biotex of alleen water is. Ik mis de verantwoording (die er ongetwijfeld is) in het document, maar ik denk dat het weker maken van de huid niet bijdraagt aan genezing.

De andere betreft handhygiëne. Blijkbaar zijn er collega’s die denken dat het nuttig is om handhygiëne toe te passen met handschoenen aan. Niet dus! Mocht je zulke collega’s hebben, misschien is de gratis e-learning handhygiëne iets voor hen? Of wil je je eigen kennis wel eens testen? Vraag hier de gratis demo handhygiëne aan.

Vraag aan

Al surfende naar de lijst van het Radboud kwam ik ook een lijst van Vilans tegen specifiek voor de ouderenzorg. Met 15 tips om tijd en energie te besparen door handelingen niet (of niet zelf!) te doen.

Luisteren: Ja zuster, nee zuster

Alhoewel ik net te jong ben om zelf ‘Ja zuster, nee zuster’ op de televisie te hebben gezien, ben ik opgegroeid met de muziek van Harry Bannink en Annie MG Schmidt. Natuurlijk het openingslied van ‘Ja zuster, nee zuster’ (Niet met de deuren slaan…) maar ook ‘Hebbu een stekkie’, ‘Vluchten kan niet meer’ en nog zo heel veel mooie andere nummers. Gijs Groenteman interviewt collega’s (denk aan Joost Prinsen, Aart Staartjes en Hans Dorresteijn) over Harry Bannink en laat zijn prachtige nummers horen. De podcast is gratis te downloaden via bijvoorbeeld iTunes.

Kijken: 2doc

Ook pareltjes om terug te kijken zijn de documentaires van 2doc. ‘Juf Kiet’ vind ik prachtig. Deze documentaire gaat over Juf Kiet die werkt op een basisschool, in een klas voor vluchtelingenkinderen die net in Nederland zijn.

‘ALS Anneke’ vind ik ook echt de moeite waard om te kijken. In deze documentaire, gemaakt door haar nichtjes, volgen we Anneke die ALS krijgt. Deze is te vinden bij uitzending gemist van de NPO.

Lezen: ‘De dag door met dementie en handig bij dementie

Onlangs heb ik twee boeken over dementie gelezen die ik zeer de moeite waard vind. ‘De dag door met dementie’ beschrijft hoe de werking van de hersenen is bij dementie en welke invloed dat heeft. Bijvoorbeeld dat de amandelkern gewoon blijft werken bij dementie. Deze is verantwoordelijk voor de automatische schrikreactie en zorgt ervoor dat mensen met dementie schrikachtiger zijn.

‘Handig bij dementie’ geeft super praktische handreikingen hoe je goed omgaat met iemand met dementie. Als je zelf al veel weet over dementie is dit een aanrader voor partner of familie van je cliënt met dementie.

Heb jij nog aanraders om te lezen, luisteren, kijken of misschien wel om te doen deze zomer? Ik ben benieuwd en ik ga je raad zeker opvolgen! (alle activiteiten die verband houden met spinnen en achtbanen uitgezonderd 😉 )

Vraag de brochure aan

Naar de webshop | Offerte aanvragen (vanaf 10 personen)

Fijne vakantie!

Artikel geschreven door:

Hedwig Schlötjes-Belle

Hedwig Schlötjes is de gedreven oprichter van E-learning Made Easy. Door haar jarenlange ervaring in de zorg en als trainer, was zij van mening dat er in de zorg e-learning nodig is die uitgaat van de dagelijkse praktijk en leerbehoefte van de medewerkers. In 2018 werd de Leren=Leuk Academie gelanceerd, met daarin een complete leerlijn voor elk functieniveau. Benieuwd geworden? Kom hier meer te weten over Hedwig en haar team.