De voorbehouden en risicovolle handelingen worden vaak in 1 adem genoemd, net als bevoegd en bekwaam. Maar ze verschillen flink van elkaar, net als bevoegd en bekwaam.
Verschil tussen voorbehouden en risicovolle handelingen
Voorbehouden handelingen zijn handelingen die alleen een arts, tandarts of verloskundige mag uitvoeren of de arts, tandarts of verloskundige kan opdracht geven aan iemand die daar bevoegd en bekwaam voor is, zoals een verpleegkundige of een verzorgende IG. De Physician Assistant en de Verpleegkundig Specialist mogen sommige voorbehouden handelingen trouwens ook zelfstandig uitvoeren.
In de wet BIG worden 14 voorbehouden handelingen genoemd. Alle voorbehouden handelingen zijn risicovolle handelingen. Maar er zijn ook handelingen die “alleen” risicovol zijn.
Voorbeelden van risicovolle handelingen
Voorbeelden van risicovolle handelingen zijn bijvoorbeeld intramusculair injecteren, een blaaskatheter inbrengen, zuurstof toedienen en een tracheacanule verzorgen.
Bevoegd en bekwaam
Voor zowel de voorbehouden als risicovolle handelingen geldt dat je bevoegd en bekwaam moet zijn. Ook dit zijn begrippen die je bijna altijd samen hoort. Toch hebben ze elk hun eigen betekenis.
Wat betekent bevoegd?
Je bent bevoegd door je opleiding en door wat je van de organisatie mag doen. Het ezelsbruggetje is de o in bevOegd en Opleiding en Organisatie.
Wat betekent bekwaam?
Bekwaam betekent dat je beschikt over de laatste kennis en kunde. Hier is het ezelsbruggetje de K in beKwaam en Kennis en Kunde. Je kennis kun je bijhouden met e–learning. En voor de technische uitvoering, de Kunde, kun je je laten aftoetsen.
Wet BIG
De Wet BIG is een afkorting voor Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Dit betekent dat je als verpleegkundige of arts als individu aanspreekbaar bent op je handelen. Bij bekwaam maak je als zorgprofessional onder de BIG zelf de afweging of je op dat moment bekwaam bent om de handeling te doen.
Wanneer bekwaam (en wanneer niet)
Maar wanneer ben je dan bekwaam (en wanneer niet)? Allereerst is dit een afweging die je telkens opnieuw maakt. Als zorgprofessional ben je bekwaam als je beschikt over de benodigde kennis en kunde.
Maar de zorgprofessional beslist daarin steeds zelf. Als een verpleegkundige in opleiding alle kennis nodig voor een handeling voldoende heeft behaald en ook voor de vaardigheden is geslaagd, dan nog kan zij zich onvoldoende bekwaam voelen.
Bekwaam met onze e-learnings
Met de Voorbehouden handelingen in ons e-learningpakket voor de verpleegkundige is jouw kennis weer helemaal up to date. Elke module is geaccrediteerd bij het Kwaliteitsregister en je ontvangt na behalen een certificaat.
Wist je trouwens dat in de wet staat dat je altijd, voor elke handeling bekwaam moet zijn? Ook daarin voorzien we. Met ons uitgebreide cursusaanbod, waarin alle taken, handelingen en wetgeving aan de orde komen.
2 reacties
goedendag,
Ik ben benieuwd of er ook een lijst is wat Helpenden Plus mogen doen in de praktijk. Hier blijft onduidelijkheid over
met vriendelijke groet,
Chantal
Hoi Chantal,
of je bevoegd bent voor een handeling, is ook een keus van de organisatie: want zij moeten er mede voor zorgen dat iemand bekwaam blijft, bijvoorbeeld door mogelijkheid van volgen van e-learning en vaardigheidstraining. En dat geldt zeker voor helpende plus. In dit artikel kun je er meer over lezen: https://elearningmadeeasy.nl/hoe-zit-het-met-bevoegd-en-bekwaam-in-de-zorg/